MI A TRANSZLÉGZÉS?

A transzlégzés egy intenzív terápiás és meditáció módszer, mely a módosult tudatállapot mélyebb lehetőségeit hasznája ki. Egy transztechnika, melyet a nyugati pszichoterápiás világban alakított ki Stanislav Grof, az 1970-es években, és azóta biztonságosan alkalmazzák szerte a világon.

 

a aaaaa

 

aaaA hőskorszak: Stan Grof egy csoportján, a 70-es években (hátul, balról a második) aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaGrófék transzlégzés csoportja a klasszikus időkből
aaa(a képen van még Christina Grof, Fritjof Capra, Simonton, Rick Tarnas és mások)

 

Ez a fajta munkamód évezredek óta megtalálható más kultúrák lelki gyakorlataiban, például a szúfi misztikusoknál, az indiai jógahagyományban, de a sámánok gyakorlataiban is.  Ez egy természetes, biztonságos módszer tudatállapotunk megváltoztatására, a transzállapot elérésére, tudatunk, lelkünk, és szívünk megnyitására.

 

Légzéscsoportunk a Noha Stúdióban, 2007 március

 

A transzlégézés célja, a hogy mélyebb, autentikus önmagunkat elérjük vele, s önismeretként rálássunk, hogy milyen személyes elakadások, "karakterfixációk" választanak el minket attól. A légzés hatására általában a merev én falai fellazulnak, és a lélek képlékennyé válik a mélyebb valóságaink élő megtapasztalására. Gyakoriak a születéssel- vagy szüléssel kapcsolatos élmények is. Sok ember spirituális tapasztalatokat is átél, a spirituális élményvilág széles sávjában. A transzlégzés alatt számos élmény és tapasztalás előfordul, melyet két nagy csoportra szoktunk osztani: terápiás hatás és spirituális hatás. A terápiás hatás az, amikor személyes rájövések, mélyebb érzések, emlékek, képek, gondolatok jönnek elő és tisztulnak ki, spirituális, vagy transzperszonális (személyesen túli) hatás az, amikor az énünkön túlról jövő intuíciók, érzetek és víziók jelennek meg - pl. a transzcendens béke átélése (melyet pl. a buddhista gyakorlók céloznak), látomások, fényélmények, stb.


Egy résztvevő módosult tudatállapotban, a légzés közben.

A légzést technikája egyszerű, ott helyben tanuljuk meg. A módszerben jártas pszichológus felügyeletével lélegzel. Kétféle módon csináljuk: kísérővel, vagy kísérő nélkül. Amikor nincs külön kísérő, akkor mindenki egyszerre lélegzik, és a segítők (a csoportvezető és segédjei) felügyelik a folyamatot. Amikor van kísérő, akkor mindenki választ egy párt magának, és egyszerre csak a csoport fele lélegzik, a másik fele kíésr: ül melletted a párod a személyes kísérőd, és a csoportvezetők mellett ő is személyesen figyel rád. Ezzel egymás transzállapotban való kísérését is gyakorolhatjuk, mely fontos része a segítővé válás folyamatának. Igy dolgozunk például akkor, ha a légzést segítő szakemberek képzésében alkalmazzuk.

 

aaa Légzéscsoportunk a Mandala Jógstúdióban, 2005.december

A légzés alatt e célra összeállított, a tudatállapot változás menetéhez igazodó világzenék, és élő dolbok szólnak. A légzés előtt előkészítő csoportterápiás gyakorlatokat végzünk, utána pedig feldolgozó gyakorlatokat. Az egész élményt kiselőadásokkal támogatjuk meg, ahol bemutatjuk az átélt élményeket értelmező és rendszerező modelleket. Ezek segítségével megérthetjük tudatosan is, hogy mi történik velünk és a segítettjeinkkel.

Az átélés hatására bizonyos megfontolásokat, döntéseket is hozhatunk a hétköznapi életünkre nézve, ahonnan a transzra belépünk, és ahová azután visszatérünk. Így a transz egy kitüntettet, nagy energiájú, szent, ünnepi mozzanata életünknek.

„Mikor transzlégzésre megyek, azt érzem, hogy most az igazság órája következik. Most igaz ember leszek, kitisztult lélekkel. Organikusan eleven, és valósan látó, mind gondolatilag, mind a mögöttes érzékkel. Ezek nagyon értékes történések a számomra.” (egy résztvevő)

„Mikor transzlégzésre megyek, felkészülök arra, hogy átéljem az Egységet önmagammmal, életemmel és a világgal. Találkozás, de nem szembetalálkozás. Belső és külső egybeolvad, leomlanak a látszatvalóság falai. Felkészülök arra, hogy bölcsebb valónk üzenetét megfogadjam.” (egy másik résztvevő)

Légzéscsoportunk a Sunorange Központban, 2008 március


Emberenként változó és előre nem megjósolható, hogy pontosan ki mit fog átélni. Van aki a karakterével (ego) találkozik szembe tisztán, és szembe néz önmagával (személyes pszichoterápiás hatás), van aki spirituális élmények széles spektrumának egy vagy több aspektusával (személyen túli, transzperszonális hatás).

A módszer megalkotója, Grof azt javasolja amikor már lefekszünk a matracra, hogy elkezdjük magát a légzést: "és most engedj el minden elvárást, amivel jöttél, minden célt, vagy előzetes elképzelést".

Légzéscsoportunk a Sunorange Központban, 2008 március

MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, HOGYAN TÖRTÉNIK?

(Szomszédmentes) teremben, biztonságos körülmények között, a módszerben jártas pszichológus felügyeletével lélegzel. Segítő-vezető útmutatást kapsz elejétől a végégig. Ott helyben tanulod meg a technikát, nem baj, ha előtte még nem csináltál ilyet, sőt a kezdő-tudata, ahogy a zen hívja, gyakran előny.

Légzéscsoportunk a Sunorange Központban, 2008 március

A lélegzéses előtt rákészülésként, csoportgyakorlatokat és vezetett, átgondoló meditációkat végzünk. A csoportos munkák lehetnek páros gyakorlatok, diádozás, tematikus beszélgetőkörök, vagy egy-egy személyes téma rövid megmunkálása a csoporttal, gestaltos, pszichodramatikus elemekkel. A meditatív átgondolás során egyéni kérdéseket, célokat fogalmazunk meg a bal agyfélteke struktúrálására, amit aztán elengedünk a légzés megkezdése előtt. Az alkalmazott technikák konkrét formája és sorrendje minden alkalommal ott dől el, a résztvevőkből fakadó impulzusokra optimalizlva. Cél ilyenkor a csoport összemelegedése és a személyes fókuszok tisztázása.

A légzés alatt e célra összeállított, a tudatállapot változás menetéhez igazodó világzenék szólnak, olykor ezt sámándobokkal és csörgővel kísérjük. Néha elhívunk egy-egy zenész barátot is, élő zenével szinesítve a folyamatot. A légzés egy relaxációval indul, majd megtanítjuk az egyszerű légzéstechnikát és belemegyünk.

A légzés után mandalát rajzolunk, majd körbegyűlve megbeszéljük közösen az átélt élményeket, hogy kössük a módosult tudatállaotban megélteket a hétköznapi tudatállapothoz.

 

 

ddddddd

 

Néhány mandala rajz, transzlégzés után

aa

aaaCsoporttagok mandalarajzai egy száz fős Grófcsoporton

vissza