MI LESZ VELEM UTÁNA?

A légzés során beálló módosult tudatállapot, a gyakorlat befejezése után, néhány órán belül visszarendeződik a megszokott, hétköznapi tudatállapotba, noha utána még napokig érzékenyebb lehet az ember. Dolgozni, és részt venni a mindennapi életében már másnaptól biztonságosan lehet. A transzélmények jellemzője, hogy átmenetiek, azaz nem maradnak meg örökre. Van aki ezt sajnálja, s próbálja "kicsikarni" a létből a transzokat. Az érett hozzáállás magában foglalja a transzok múlandóságának elfogadását, s a transz jó felhasználását: az élmény kötését a hétköznapi életbe. Ezért is fontos közvetlenül a légzés utáni mandalarajzolás és a feldolgozó kör. Amit ilyenkor előhozunk magunkból és megfogalmazunk, amilyen döntéseket itt hozunk, az marad velünk a visszarendeződés után. Nem a transz, hanem a feldolgozott, értelmezett hatása az amit magunkkal viszünk. Igy dolgoznak ezzel más kulturák sámánjai, gyógyítói is.

A csoport után igény szerint lehetőséged van folytatni és feldolgozni, tovább szőni az egyénileg felmerült dolgokat, ezügyben fordulhatsz hozzánk a légzés után is. Egyéni pszichológiai konzultációt, tisztázó-, önismereti-, és terápiás munkát, valamit meditáció tanulást nyújtunk. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy van aki igényel utómunkát, s van aki úgy érzi, hogy önmagában kerek számára a légzésnap, s nem igényel további feldolgozást. Találkoztunk olyannal is, akit ez nyitott meg, és indított el egy egyéni, rendszeres önismereti-terápiás folyamatban. Mások pedig egy önismereti-terápiás folyamat közben jönnek el légzésre és használták fel azt további munkára.

A transzlégzést mi csak ép személyiséggel rendelkező emberek számára javasoljuk. Akinek a hétköznapi életbe való visszakapaszkodás, és a személyisége összerakása a feladat, annak szakszerű pszichoterápiás munkát javaslunk, légzést nem. Fontos tudnunk, hogy a transzlégzés nem pszichoterápia, és nem orvosi kezelés, tehát ezeket nem helyettesíti (noha lehet spontán ilyen hatáskomponense). Diagnosztizált, gyógyszerezett, vagy vélt pszichiátriai problémák esetén – pánik, fóbia, depresszió, skizofrénia, pszichotikus állapotok, téveszmék, stb. terápia szükséges, s ez a fajta légzés ellenjavallt. Szintén ellenjavallt drog- és alkohol függőség esetén. Ilyen problémák kezelésében lehet helye a légzésterápia különféle formáinak, de ez a csoport ebben az összeállításában nem alkalmas erre.

vissza