Transzlégzés - kérdések és válaszok (Q & A)

Aki kérdez: a légzőseink. Aki válaszol: Gánti Bence.

- A leírásban olvastam,hogy a légzés előtt nem ajánlatos enni és keveset szabad inni. Kérdésem: Szabad e kávézni reggel illetve a nap folyamán fogyasztható e?

Én azt tanácsolom, hogy legyen tiszta, és ne egyen s igyon semmi mást reggel, mint víz, vagy tea. Próblja elengedni azt a függőséget, amiből az egó épitkezik és ragaszkodik – pl. kávé - ez a légzést is segíteni fogja, mert az az elengedés felé hív, és az elengedés mértékétől függ a hatásfoka. A transz nem más, mint az ego elengedése.

Napközben pedig kifejezetten nem jó kávét inni, mert a légzés amúgy is egy intenzíven felfokozott helyzet a szervezetnek és a tudatnak, s valószínűleg nem örül a szervezet, ha ezt egy kávéval túlpörgetjük.

- A nap díjjának fizetése a helyszínen történik?

Igen.

-Csináltam párszor "Osho légzést" (egy órás) és többször volt olyan,hogy annyira beindult a vese működésem,hogy nem tudtam végig csinálni. Tehetek e valamit azért,hogy a transzlégzés alatt ne legyen ilyen problémám?

Ki lehet menni pisilni közben.
Más elhárítási módot nem ismerek.

-A transzlégzésen belül több nevet is találtam,olvastam. Valahol azt írják,hogy mindegyik ugyanabból a tőből ered,és különböző területen használhatók,  valahol pedig azt írják, hogy egy eljárásnak a különböző nevei. Hogy van ez pontosan illetve 25-én "melyiket?"-ha van különbség- fogjuk csinálni.

Alapvetően 2 féle légzés van ma a "piacon": a Grof-féle holotrop és az Orr-féle rebirthing.

Az előbbi intenzív, hosszabb, a másik csendesebb, enyhébb, rövidebb. Itthon a holtropot nevezték el először transzlégzésnek, majd aki rebirthinget csinált az is néha rámondta hogy transzlégzés.

Emellett akik nem ismerték hogy mi honnan ered, és mi micsoda, ők az itthon transzlégzésnek nevezett holotropot elkezdték rebirthing-nek, vagy ujjászületés légzésnek nevezni. Ugyanezt volt aki szúfi légzésnek is elkeresztelte, noha nem a szúfiktól ered, azok mást csinálnak, és a holotrop feltalálója sem nevezte annak.

Egy másik szál az, hogy a holotrop gyakran szülési vagy születési élményeket, emlékeket vált ki, ezért aki nem ért az elnevezésekhez, az könnyen mondja rá, hogy “rebirthing” (ujjászületés) légzés. Az Orr-féle rebirthing nem azért lett így elnevezve, mert születési élményeket hoz elő, hanem mert az ember gyakran úgy érzi a végén magát, hogy kitisztult, a régóta beállt azonosulásaiból és örlődéséből egy időre kijött, és újra a lelkileg élő emberek sorában üdvözölheti magát, mintegy "ujjászületett". Ez a hatás egyébként igaz a holotrop légzésre is.

A holotrop elnevezést Grof találta ki, ahogy ezt a légzéstechnikát is. Azt mondja ezzel a szóval azt akarja mondani, hogy a "holo (görög: egész) felé tartó". Tehát az egészlegesség állapota felé tartó légzés. Ezek inkább márkanevek, amelyek technikai csomagokat jelölnek, amelyeknek jellegzetes hatásuk van, s e hatások nem ugyanazok, noha átfedések vannak.

Az, hogy egy tőről ered, ezt nem hallottam, szerintem az találta ki, aki írta. Az igaz, hogy mindegyik a légzést használja és sok a hasonlóság, de történelmileg nincs egy tő, vagy egy mester, akitől erednek ezek.

Mi a holotrop légzést csináljuk, és trasnzlégzésnek nevezzük a magyar hagyományok miatt, de nem mondjuk rá azt hogy rebirthing, tiszteletben tartva azt a módszert. Ez lesz 25-én.

Remélem kielégítő az etiológiai elemzés : )

Van még sok más kis légzéstechnika is, mint a jógában a pránajámák, vagy a nemrég “feltalált” légzések – Osho dinamikus, viviation, stb.

Én mindegyik légzést nagyra értékelem, ha hozzáértő, jó ember csinálja, és arra, amire való.

vissza